HELSTEKT OXFILÈ
Oxfilé
Salt
Peppar
Smör till stekning
Sätt ugnen på 150 grader. Putsa oxfilén och stek den gyllenbrun runt om i en stekpanna. Salta och peppra. Stek oxfilén medium med innertemperaturen ca 55 — 58 grader och låt filén sedan vila i folie ca 10 minuter. Servera med hasselbackspotatis samt en god murkelsås
MURKELSÅS
4 portioner
2 dl förvällda murklor
1 st schalottenlök
1 msk smör
1 msk mjöl
1 dl vatten
1 tsk kalvfond, koncentrerad
1 dl vispgrädde
salt efter behag
vitpeppar efter smak
GÖR SÅ HÄR
1. Fräs lök och murklor i smör på svag värme utan att de får färg, c:a 5-10 minuter. Murklorna ska ”knäppa” i fettet.
2. Strö över mjöl och rör om noggrant. Slå på vatten, kalvfond och grädde, koka upp under omrörning.
3. Låt sjuda på svag värme i minst 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
TOAST SKAGEN
4 portioner
2 msk majonnäs
3 msk gräddfil
200 gram räkor, handskalade
2 msk dill
2 msk rödlökar
4 skivor formbröd
100 gram löjrom
4 skivor citroner
Tillagning
1. Blanda majonnäs, gräddfil, räkor, dill och rödlök.
2. Kantskär brödet och stek skivorna gyllenbruna i smör
3. Fördela blandningen på brödet. Toppa med rom och garnera med dill och citron.